Hogyan öregszünk és mik a vele kapcsolatos elméletek?

Tehát van néhány jól elfogadott tény, valamint válasz a kérdésre, hogy miért öregszünk meg. De pontosan hogyan öregszünk mindannyian? Mitől öregednek meg az emberek? Sok elmélet van ezzel kapcsolatban, de egyik sem meggyőző.

A Gerontológiai konferenciákon a szakértők gyakran viccelődnek azzal, hogy annyi hipotézis van az öregedéssel kapcsolatban, mint a gerontológusok. Nem is olyan régen az egyikük szó szerint leült, és megpróbálta összehasonlítani a jelenlegi elméleteket a neves gerontológusok számával. A számok viszonylag jól egyeznek! Így minden gerontológus jól megéri a só valószínűleg egyedi elmélet.

Mindazonáltal úgy tűnik

Hogy függetlenül attól, hogy hány elméletek öregedés megtalálható, vannak általában 2 közös megállapodások:

  1. Az emberek azért öregednek, mert olyan elemek károsítják a testünket.

(pl. a metabolikus folyamatból származó mérgező melléktermékek, kémiai anyagok, az öregedést befolyásoló gének, véletlenszerű károk).

  1. Csak azért öregszünk meg, mert a kárt nem javították meg megfelelően.

(pl. a hormonok elégtelen energia, hibás gének vagy a szervezet védelmi mechanizmusának meghibásodása miatt fellépő hiányosságai).

Amint jobban megértettük az emberi test korosodásának elvi módjait, kiváló helyzetben leszünk az öregedés elleni harcban. Tanulmányozzuk közelebbről a leglenyűgözőbb és naprakész gondolatokat arról, hogy pontosan hogyan történik az öregedés.

Molekuláris Cápák

Egy konkrét elmélet támogatja azt a nézetet, hogy az öregedést valójában a szabadgyökök (FR) néven ismert metabolikus folyamatunk egészségtelen melléktermékei idézik elő. FR minden bizonnyal az ára mindannyiunk számára a légzés oxigén. A napi anyagcsere folyamat során a szervezetünkben lévő oxigén szétosztódik, ha nem ellenőrizzük, katasztrofálisan káros lehet A sejtjeinkre. Oxigén nélkül mind meghalunk, és megöregszünk. Valójában arról van szó, hogy irányítsuk a 2-t, valamint hogy olyan középutat válasszunk, ahol az aktív egészség virágozhat.

A nagyon alacsony metabolizmussal rendelkező szervezetekről bebizonyosodott, hogy a többihez képest lassabban öregednek. A teknősök például lassabban öregszenek, mint az egerek. Kétségtelen, hogy az életmenet alapvető fontosságú: a hibernált és emiatt lassítja anyagcseréjüket általában úgy tekintik, hogy meghosszabbítja élettartamukat. Ez lehet egyszerűen azért, mert ezek a lények jelentősen kevesebb oxigént használnak, ami a toxinok kisebb termelődését eredményezi, és emiatt jelentősen kevesebb kárt okoznak. A taoisták légzőgyakorlata jut eszembe.

Annak érdekében, hogy igazságos legyen, a kis mennyiségű szabad gyökök gyakoriak és szükségesek a metabolikus folyamathoz, azonban hajlamosak erősen reagálni a szervezetünkben lévő sok molekulára, például a DNS-re, enzimekre és fehérjékre, így a túlzott termelésük képes előálló károsodást kiváltani. Néhány egyén molekuláris cápának nevezte ezeket, mivel felfalnak mindent, ami az útjukba kerül. Az FR-t a doom ügynökei és termékei, valamint a molekuláris terroristák is nevezik. A módszer, amelyen keresztül a megsemmisítésüket okozták, a fém korrodálásával hasonlított össze.

Az FR nem csak az öregedésért felelős, de ők is belekeveredtek az olyan szörnyű, korral kapcsolatos betegségekbe, mint a szürkehályog, az arteriosclerosis, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás és a Parkinson-kór. A kialakulását a felelőtlen dohányzás, meggondolatlan környezetszennyezés, észrevehetetlen sugárzás, valamint egy nem megfelelő étkezési szokások váltják ki. Nem is olyan régen, úgy becsülték, hogy a genetikai anyag minden egyes emberi sejtben körülbelül 10,000 káros találatot kap egyszerűen FR naponta.

Hogy elkerüljük ezt a fajta pusztítást, a testrendszerünk kifejlesztett valamiféle kémiai anyagokat, amik lecsapnak és eltávolítanak FR-t. Enzimek, valamint más vegyi anyagok, ún. szabad gyökök dögevők “vagy ” antioxidánsok’ járják be a véráramba, mint éhes lények keresni a zsákmányt, azonosítani a szabad gyökök akkor zabál fel őket.

Továbbá az emberi test számos mechanizmust hozott létre a már elszenvedett károk helyreállítására. A javítási arány bárhol lehet akár 99,9% hatékony, azonban ez lesz rosszabb az idő múlásával. Ezért az FR által okozott pusztítás fokozatosan halmozódhat fel, amíg felülkerekedik a testrendszeren, ami öregedéshez, betegséghez és halálhoz vezet. Talán nem lesz lehetőségünk teljesen megállítani ezt a hanyatlást, mindazonáltal biztosan le tudjuk lassítani.

Egyes kutatók azonban cinikusak azzal kapcsolatban, hogy az antioxidánsok használata lassítja ezt a hanyatlást. Elmagyarázzák, hogy annak ellenére, hogy sok egyén kiegészíti a diéta tervek antioxidánsok, ezek az emberek még mindig nem él, mint azok, akik nem pazarolják a pénzt az egészségügyi kiegészítők. Ott nagyon jól lehet az egyes egészségügyi-stimuláló előnyeit antioxidánsok, mint például a védelmet a szív-érrendszeri betegségek, valamint néhány más korral járó betegségek, de azt állítják, hogy sok további vizsgálatok szükségesek, hogy bebizonyítsam, ez túl bizonytalanság.

Szakértők szerint ez a nézet a fő oka annak, hogy nincs bizonyíték semmilyen jelentős előnyeit hosszú élettartam egyszerűen azért, mert az antioxidáns kiegészítést kell szállítani a pontos pont az emberi sejt, amelyben a FR kár, plusz nagy mennyiségű ahhoz, hogy kezelni a kárt. Továbbá, az antioxidánsok a szervezetünkben egyensúlyban voltak egymással, és az egyik túlzott mennyisége csökkentheti a másik természetes termelését.

Hivatkozva a véleményét a szakértők, hogy az Ön számára egyfajta egyensúly, valamint, hogy megakadályozzák abban a hitben, hogy vakon fogyasztása antioxidáns lényegében a legjobb dolog, amit tehetünk.

Azonban minden kutató volt a megállapodás, hogy jó dolga van, hogy elkerüljék a szabad gyökök pusztítás egyszerűen azzal, hogy távol marad a dohányzás, valamint a környezeti szennyezés kellene ösztönözni.